Zamieszczone przez piotrek_gdy
[O1] Odkręcone koło!
Zwiń
X
-
[O1] Odkręcone koło!
Witam wsyzstkich.
Mam pytanie, czy jest możliwe z technicznego punktu widzenia aby przednie koło mogło się odkręcić samoczynnie np. pod wpływem jakiegoś bicia lub czegoś innego.
Pytam ponieważ miałem przygodę ostatnio, otóż jeżdząc normalnie w pewien dzień zaczęło mi coś bić w lewym kole, zatrzymałem się sprawdziłem niby wporządku było wszystko jednak po dojechaniu do domu bicie sie coraz bardziej zwiększało. okazało się że odkręciły się śruby trzymające koło. W jaki sposób?
-
-
Zamieszczone przez MoFoSNDlatego pytam czy ktoś nie spotkał się z takim przypadkiem. Teoretycznie mogłem już jakiś czas jeździć z lekko odkręconym kołem i dopiero teraz sie poluzowały śruby. Biore też pod uwage działanie osób trzecich :-/ ewentualnie pomyślałem że mogly sie same odkręcić
Tydzień wcześniej założone miałem nowe opony , i podejrzewam że ktoś je próbował ukraść :evil:
Komentarz
-
-
MoFoSN, jest możliwe poluzownie się śrub gdy były za słabo dokręcone , znam przypadek z autopsji niestety że koło poluzowało sie po 800km, na pewno jakiś wpływ maja nasze drogi , wibracje i rezonansy które się przenoszą na koła sa ogromne.
z drugiej strony samochody które sa świeżo sprowadzane i były serwisowane na zachodzie maja tak lekko przykręcane śruby że włos się jeży na jajkach , i to wszystko zgodnie z e sztuka , momenty dokręcania śrub na stalowych kołach są bardzo małe.
dość powiedzieć że czasami wystarczy założyć na koło (śrubę) które jest w powietrzu , na przykład tylne bez zaciągniętego ręcznego , klucz krzyżakowy i mocno szarpnąć a śruba sie odkręci.
tak więc proponuje w świeżo sprowadzanych autach dobrze sobie posprawdzać dokręcenie , a najlepiej podjechać do wulkanizacji i zdjąć koła żeby zobaczyć jaki jest stan opon od wewnątrz..., czasami można sie bardzo zdziwić :roll: ..i przestraszyć :twisted:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwMoFoSN, jest możliwe poluzownie się śrub gdy były za słabo dokręcone , znam przypadek z autopsji niestety że koło poluzowało sie po 800km, na pewno jakiś wpływ maja nasze drogi , wibracje i rezonansy które się przenoszą na koła sa ogromne.
z drugiej strony samochody które sa świeżo sprowadzane i były serwisowane na zachodzie maja tak lekko przykręcane śruby że włos się jeży na jajkach , i to wszystko zgodnie z e sztuka , momenty dokręcania śrub na stalowych kołach są bardzo małe.
dość powiedzieć że czasami wystarczy założyć na koło (śrubę) które jest w powietrzu , na przykład tylne bez zaciągniętego ręcznego , klucz krzyżakowy i mocno szarpnąć a śruba sie odkręci.
tak więc proponuje w świeżo sprowadzanych autach dobrze sobie posprawdzać dokręcenie , a najlepiej podjechać do wulkanizacji i zdjąć koła żeby zobaczyć jaki jest stan opon od wewnątrz..., czasami można sie bardzo zdziwić :roll: ..i przestraszyć :twisted:
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. pozdrawiam
Komentarz
-
-
Re: Odkręcone koło!
Ja miałem taki przypadek. Jechałem z Wrocławia do Krakowa autostradą. Dojechałem, co okazało się dzień później na jednej śrubie. Cztery były odkręcone piąta odrobinę poluzowana.
Zamieszczone przez MoFoSNWitam wsyzstkich.
Mam pytanie, czy jest możliwe z technicznego punktu widzenia aby przednie koło mogło się odkręcić samoczynnie np. pod wpływem jakiegoś bicia lub czegoś innego.
Pytam ponieważ miałem przygodę ostatnio, otóż jeżdząc normalnie w pewien dzień zaczęło mi coś bić w lewym kole, zatrzymałem się sprawdziłem niby wporządku było wszystko jednak po dojechaniu do domu bicie sie coraz bardziej zwiększało. okazało się że odkręciły się śruby trzymające koło. W jaki sposób?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czarny108Ja miałem taki przypadek. Jechałem z Wrocławia do Krakowa autostradą. Dojechałem, co okazało się dzień później na jednej śrubie. Cztery były odkręcone piąta odrobinę poluzowana.
Sebastian_M26, teoretycznie nie , ale słyszałem o przypadku kiedy koło odkręciło się po 12 tyś km , koło w nowym samochodzie , nigdy nie odkręcane , samochód nigdy nie zostawiany tak żeby ktoś mógł poluzować , historię znam od wiarygodnego gościa , samochód skoda fabia. tak więc wszystko się może zdażyc jeżeli chodzi o koła .
MOJA RADA - SPRAWDZAJCIE KOŁA PO RÓŻNYCH MECHANIKACH , WULKANIZATORACH ITD , TO TYLKO PARĘ MINUT
O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz